Градинарите на протест, помощта им с 1/4 по-ниска

Себестойността на плодовете и зеленчуците у нас се е увеличала с 50%
18
Градинарите на протест, помощта им с 1/4 по-ниска
Снимка: Pixabay

Производители на плодове и зеленчуци започват поредица от протестни действия срещу политиката на подпомагане в земеделието, която според тях ще доведе до унищожаване на българското производство.

Първият от серията протести е планиран за днес на "Дунав мост", съобщи БНР.

Размерът на подпомагане по схемата за обвързана подкрепа разгневи производителите на плодове и зеленчуци, защото се оказа, че плащанията, освен закъснели, са и с 1/4 по-ниски спрямо миналата година. Градинарите са недоволни и от това, че средствата се разпределят неравномерно между различните сектори, като разпределението на обвързаната подкрепа е 66:34 в полза на животновъдството, а при Covid мерките - 60 на 40% отново в полза на животновъдите.

Според градинарите себестойността на плодовете и зеленчуците у нас се е увеличала с 50% спрямо миналата година и при липса на адекватно подпомагане те работят на загуба, което пък ще доведе до недостиг на плодове и зеленчуци.

В отворено писмо производителите поискаха лична среща с премиера и предупредиха, че ако не ги чуят, са готови да блокират възлови пътни артерии. Първият протест е днес на "Дунав мост".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: зеленчуциплодове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Те така. Хотелиер, близък до съответната партия и политик, приема 100 бежанци от Украйна. По 40 лева на човек - това е 4 000 лева на ден. Вярно - ток, вода и храна. Ама както и да го смяташ, далаверата е по- голяма отколкото през лятото. Вярно е, че става въпрос само за "наши хора". Те така, де!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После пак гласувайте за американския отпaдък Киро-тъпотo. Това е най-простия, зависим, корумпиран и нагъл премиер който е управлявал някога държавата. Дори еднокнижника пред него е като професор, но не се лъжете. Всичкото това е защото държавата беше унищожавана от ГЕРБ над 10 години и сега *** като о-снежния могат да безчинстват на воля и да доносничат в американското посолство.
14
0
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Само така! Промяната трябва да продължава, защото Фигуранта показа една снимка на цяло нощно шкафче с кюлчета и пачки на Борисов, а сегашните му фигурантчета нямат такива. Те си държат милионите в офшорки :))))
13
2
 
3
 
! Отговори
Бежанец от Украйна преди 2 години
няма проблеми с помощите, цялато семейство сме тук, 5 човека, дават ни 100 евро на ден!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са тия производители на плодове и зеленчуци?По магазините само турска стока.С трън да завъртиш българска няма да се хване.А иначе реват за помощи.
11
7
 
8
 
! Отговори
Бате Гойко преди 2 години
Мани ги тия земеделци, давайте пари за украинците... Батковците ви на Запад не ги е еня за нашите домати...
10
5
 
10
 
! Отговори
ллл преди 2 години
Тя отиде за украинци и помощ за Зеленски да води война
9
3
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко мангизи вземат да копат 1 кило домати :)))
8
14
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Какъв човек трябва да си , какъв болен мозък може да отглежда Домати и Краставици посред Зима ? Да ги отоплява на ГАЗ , ТОК и Дърва ? Но Болните Мозъци сме ние които плащаме данъци за да има за откачените краствичари .
7
7
 
13
 
! Отговори
от с. Садовец преди 2 години
Ние сме дълбоко огорчени, че Стефан Бурджев, зам. министъра на земеделието който е с корени от същото село, че няма никакви допирни точки със сектор земеделие! Говори се, този мъж е бил в близки отношения с Корнелия Нинова, а тя изцяло му се доверява! Българското земеделие е поело пътя към пълното затриване с подобни управляващи. Надявам се, че в скоро българските земеделци ще излязат на протести, в противен случай нищо хубаво не ни чака. Какво правим? Какво?
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 Зимата репичките да не мислиш от Холандия ги носят ? Ряпата е супер храна българска!
5
10
 
17
 
! Отговори
Еййй преди 2 години
Тез земеделци все не им стига. А резултат никакъв! И накрая си купуваме вносни зеленчуци и плодове
4
3
 
18
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Право грабат субсидиите администраторите по бюрата /регистрирани като производители с химикалки/. До като местната власт е корумпирана, не е самостоятелна, а чака от държавата. Винаги истинския производител ще е мачкай и тормозен. Защо не реват в ЕС имат си правила и корупцията е ниска.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се пишат украински фермери
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че е баба ни на село, та ни донася зеленчуци и плодове от градините й. На 86 г., ама здраво копае.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никва помощ и без това от години всичко е внос, а в гранита си имам всичко . мен никой не ме подпомага